Haberler

Araç plakalarına çip geliyor

İçişleri Bakanı Muammer Güler, ülkemizdeki otomobilleri ve sahiplerini ilgilendiren önemli açıklamalarda bulundu.

İçişleri Bakanı Muammer GülerAraç Kimliklendirme Sistemi çalışması kapsamında, araç plakası ile cam etiketine yerleştirilmesi planlananciplerde sadece güvenlik seri numarası ile plaka bilgisi yer alacağını, konum bilgisi ile GPS uydu bağlantısı olmayan sistemde kullanılacak ciplerin kesinlikle kişisel bilgi içermeyeceğini söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı, Araç Kimliklendirme Sistemi (AKSİS) çalışması kapsamında, araç plakası ile cam etiketine yerleştirilmesi planlanan ciplerde sadece güvenlik seri numarası ile plaka bilgisi yer alacağını, ayrıca, ciplerin güvenliği, TÜBİTAK ile işbirliği içerisinde mevcut teknolojideki en güncel metotlar geliştirilerek sağlanacağını belirtti.

İçişleri Bakanı şöyle dedi:

Halihazırda karayolu ücretlendirilmesinde kullanılan HGS ile aynı sisteme ve teknolojiye sahip AKSİS’te sahte/çalıntı araç, plaka vb. güvenlik uygulamalarının desteklenmesi için sistemin fonksiyonları çeşitlendirilecek ve konum bilgisi ile GPS uydu bağlantısı olmayan sistemde kullanılacak cipler kesinlikle kişisel bilgi içermeyecektir.

Bakan Güler, sistemin gelişmiş ülke örneklerinde olduğu gibi trafik kural ihlallerinin en çok yapıldığı güzergah ve noktalara kurulması ile trafik denetimi yapan ekiplerin sistemin bulunmadığı bölgelerde görevlendirilmesinin sağlanmış olacağına işaret etti.

İçişleri Bakanı, 2020 yılına kadar trafik kazası ölümlerinin yüzde 50 oranında azaltılması hedefi ile hazırlanan ve 2012/16 nolu Başbakanlık Genelgesi olarak da yayımlanan “Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı” doğrultusunda trafik denetimlerinde elektronik denetleme sistemlerinin (TEDES) etkin ve yaygın olarak kullanılması ve yol kullanıcılarına yönelik bilgilendirme faaliyetlerinin yürütülmesinin hedeflendiğini belirtti.

İlgili Konular

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu