Teknoloji

Microsoft Windows 8 indirin

Yazılım dünyasının yaşayan efsanesi Windows, yeni versiyonuyla zamana ayak uydurmanın ötesinde işletim sistemleri ve yazılımlara yön verecek bir vizyon sergiliyor. Geçmişteki dirençsel dokunmatik ekranlar ve Stylus kalemlerin başarısız uygulamalarını bir kenara bırakırsak bilgisayarlar şimdiye kadar hep klavye ve fare ile kontrol edildi. Dokunmatik kontrollerin yaygınlaşması ve gelişmiş yazılımlara sahip birçok cihazın birbiriyle iletişime geçmesi bilgisayarlarımızı yönetmemizi sağlayan işletim sistemlerinin de yeniden ele alınmasını zorunlu kıldı. Son birkaç senedir yaratıcılık ve bakış açısı anlamında büyük gelişme kaydeden Microsoft, Windows 8 işletim sistemiyle nelerin değiştiğini ve nasıl olması gerektiğini iyi bildiğini ispatlamak üzere. Tamamen yeniden ele alınan Windows platformu 8′inci versiyonda hem kullanıcılar hem de yazılım geliştiriciler için heyecan verici özellikler sunuyor.

YENİ BAŞLAT EKRANI
Microsoft Windows 8 Başlat ekranı yeni işletim sisteminin özünü oluşturuyor. “Metro Style” olarak adlandırılan yeni arayüz, uygulamaların dinamik kutucuklar halinde soldan sağa sıralanmasından oluşuyor. Yeni nesil uygulamalar da bu arayüz stilinde geliştiriliyor. Windows 8 geriye dönük olarak mevcut Windows uygulamalarını da destekleyecek şekilde geliştirilmiş. Zaten arkaplanda klasik masaüstü ve kullanım tarzı korunmuş. Bu iki ana kullanım tarzı arasında anında geçiş yapabiliyorsunuz. Yeni arayüzde ekran kenarlarına parmak komutları atanmış.

Dokunmatik ekranlı cihazlarda çok daha rahat kullanabilmek için eklenen bu komutlar gerçekten harika. Kenarlardan birkaç pikseli komuta ayırarak gerçekleştirilen bu özellik sayesinde örneğin parmağınızı sol yandan ekranın dışından içine doğru sürdüğünüzde bir önceki açık uygulamaya geçiyorsunuz. Bunu tekrarladığınız sürece açık uygulamalar arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Sağ yan ise işletim sistemi kontrollerine ayrılmış. Başlat ekranına dönüş, ayarlar gibi sık kullanılan komut butonları bulunuyor. Üst ve alt kısımlar ise uygulamanın kendisine ayrılmış. Örneğin Explorer 10 ile üstten parmağınızı kaydırdığınızda açık sayfaları küçük resimler halinde görebiliyorsunuz. Veya herhangi bir uygulamada aşağıdan yukarı parmağınızı sürerek uygulama ayar ve kontrollerine ulaşabiliyorsunuz.

TAM EKRAN
Teknolojinin yeni yıldızı uygulamalar. Bunu herkes kabul ediyor. Windows üzerinde uygulamalar aynen dokunmatik ekranlı mobil cihazlarda olduğu tam ekran çalışarak içerik için maksimum alan sunuyor. Aynı anda iki uygulamayı farklı boyutlarda ekranda görüntüleyebiliyorsunuz. Windows 8 tahminlerinizin de ötesinde geniş bir yelpazede bilgisayarı destekliyor. Ekran boyutu farklılıkları dahi sistemin çalışmasına engel değil. Yüksek adaptasyon yeteneği sayesinde sistem, kendini kurulduğu cihaza göre özelleştiriyor. Örneğin 4:3 ekranlı bir bilgisayar ikili tam ekran uygulama görüntüleme özelliğini kullanamıyor. Buradan anlayacağınızı üzere Windows yeni nesil görüntü standardı 16:9 (kısaca geniş ekran) üzerine inşa edilmiş. Bu özellik aynı zamanda görüntü aktarımı açısından da avantajlı. Çünkü yeni nesil TV’ler ve ekranlar hep bu görüntü boyutunu kullanıyor.

HTML5, JAVASCRIPT VE CSS
Yazılım geliştiricilerin yakından tanıyacağı bu programlama ve yerleşim dillen, Windows 8 işletim sisteminin özünü oluşturuyor. Donanımla güçlendirilmiş HTML5 olarak tanımlanan yeni platform, kullanıma sunulduğu anda yaygın bir şekilde bilinen bu dillerle Windows 8 üzerinde tam ekran çalışacak uygulamalar yaratma imkanı sunuyor. Uygulama geliştirmenin işletim sistemi bazlı dillere göre nispeten daha kolay olmasının yanı sıra platform, farklı cihazlarda aynen çalışma, uyumluluk açısından da çok avantajlı.

Üstelik Windows 8, gelişmiş bir platform olarak HTML ve javascript ile geliştirilen uygulamalara sistem bileşenlerine erişme imkanı tanıyor. GPS, algılayıcılar, jiroskop kamera gibi cihazın sahip olduğu tüm eklentilerle etkileşime geçebiliyor. Bu sayede sadece HTML, Javascript ve CSS kullanarak hareket algılayıcı ile kontrol edilen bir oyun da geliştirilebiliyor. Ayrıca uygulamalar arası veri paylaşımı sayesinde kullanıcı deneyimi de hem zenginleşiyor hem kolaylaşıyor. Örneğin Twitter gönderisine bir fotoğraf eklemek istediğinizde sistemin fotoğraflar klasöründen dosya seçebildiğiniz gibi diğer fotoğraf uygulamalarının havuzlarından da çekebiliyorsunuz. Üstelik tüm bu işlemler birkaç dokunuş ile basitçe gerçekleştirilebiliyor. Microsoft yeni işletim sistemi Windows 8 ile birlikte tahmin edeceğiniz üzere bir uygulama dükkanı da sunuyor.

 

PERFORMANS
Yeni Windows’un en etkileyici yanı performansı. Tüm komutlar, animasyonlu geçişler, uygulama geçişleri ve multitasking olarak adlandırılan aynı anda birçok uygulama çalıştırma işlemleri önceki Windows sürümlerine göre beklenenden çok daha iyi. Windows 8 HD video oynatırken uygulama geçişi gibi komutlarda dahi neredeyse hiç ama hiç takılmıyor, kare atlamıyor. Microsoft bunu birçok teknolojiyi bir araya getirerek gerçekleştirmiş. Windows 8 UEFI teknolojisini de destekliyor. Unified Extensible Firmware Interface, yani birleştirilmiş esnek şirket-yazılımı arayüzü, virüslere karşı korumasız BIOS teknolojisinin yerini alma hedefinde.

Herhangi bir işlemci mimarisine bağlı kalmadan BIOS üzerinde veya tek başına kullanılabilen UEFI, 2 TB üzeri depolama bileşenlerinin kullanılabilmesini, daha hızlı açılıp kapanma sürelerine ulaşılmasını, farklı işlemcilere uyum ve modüler biryapı sağlıyor. Böylece UEFI teknolojisini destekleyen Windows 8, hem daha geniş bir yelpazede cihazlara uyumlu hem de başlama süreleri açısından çağa ayak uyduran bir yapıda.

 

WINDOWS LIVE UYUMU
Bulut bilişimi (cloud computing) kavramı yaygınlaştıkça birbiriyle iletişimde olan ve veri paylaşan servislerin önemi de artıyor. Microsoft bulut bilişimi konusunda öncü firmalardan, hatta kavramın doğmasında büyük payı var. Live servis paketi de şu an bu anlamda aktif olarak kullanıcılara sunulan bir servis platformu. Windows 8 çağın gereklerine ayak uyduracak şekilde geliştirildiğinen Live ile kusursuz bir uyum içerisinde. Örneğin bilgisayarı daha ilk kurduğunuzda Live hesabınızla giriş yapıp yerel bilgisayar hesabınızla Live hesabınızı eşleyebiliyorsunuz. Bu sayede fotoğraf, durum güncellemeleri, rehber kayıtları, SkyDrive dosyaları gibi Live üzerinde olan her şey Live uyumu sayesinde bilgisayarınızdan erişime açılıyor.

 

Ayrıca bu aşamadan itibaren bilgisayarınızla ilgili profil, ayarlar ve diğer önemli veriler Live servisine gönderilerek güvenli bir şekilde yedekleniyor.

İndirmek için tıklayın.

İlgili Konular

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu