Bakan Fikri Işık, yerli otomobilde yeni dizaynları yarın basına göstereceklerini belirterek, “F-16 savaş uçaklarında kullanılan gerçek zamanlı işletim sistemini otomobile uyarlayacağız” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerliotomobil çalışmalarında 5 Mayıs itibarıyla yeni bir aşamaya geçileceğini, F-16 savaş uçaklarında kullanılan gerçek zamanlı işletim sistemini yerli otomobile uyarlayacaklarını açıkladı. SABAH’ın geleneksel kahvaltısına katılan Bakan Işık, bu yeni teknolojinin kontrol avantajı sağlayacağını, araç güvenliği ve yakıt ekonomisini artıracağını belirtti. Araçlardaki sensör teknolojisine de dikkat çekenBakan Işık, “Diyelim ki, yolda gidiyorsunuz ve güvenlik riski oluşturacak şekilde öndeki araca aşırı yaklaştınız. Araç onu normal sensör teknolojisine göre daha kısa sürede hissedecek ve ona göre tedbir geliştirecek. Fren yapma mesafesi azaldığında öndeki araca ‘müsaitsen sen hızlan’ diyecek. Birbirleriyle iletişime geçecekler. Sadece senin fren yapman yetmeyecek” ifadelerini kullandı. Yarından itibaren ‘Türk otomobili’ ifadesini kullanmaya başlayacaklarını belirten Işık, şunları söyledi:
BABAYİĞİTLERLE GÖRÜŞME: Bazı görüşmeleri başlattık. Her şeyin kamuya açık olmasını istiyoruz. En büyük hassasiyetimiz şu: Geçmiş denemelerde milletimizde hayal kırıklığı oluşmuştu. Bu kez oluşmasını istemiyoruz. Onun için isim açıklamayacağım. Ama hem Türk hem yabancı yatırımcılarla görüşüyoruz.
TESLA İŞİMİZİ KOLAYLAŞTIRDI: Tesla örneği işimizi kolaylaştırdı. Tesla’nın model 3’ü piyasaya çıkmadan bir hafta içinde 450 bin satışa ulaştı. Bin dolar kaparo alarak 450 milyon dolar topladılar. O parayla fabrikayı yapıp bitiriyorlar. Bizim de 2 yıldır ısrarla söylediğimiz buydu. Dünyanın böyle bir konsepte ihtiyacı var ve bu olacak. Otomobili uyarladığımız zaman Tesla’dan daha iyi ve iddialı bir araç ortaya çıkacak.
ENDONEZYA’YA DA SATARIZ: 2019’un başında otomobili çıkardığımız zaman pek çok özellik Tesla’da olmayacak. Artvin Şavşat’ın Meydancık’ına da Endonezya’nın bir adasına da çok rahatlıkla satılabilir. Bu araç büyükşehirlerde kaldığınız sürece 100 kilometrede başka bir şeye ihtiyaç duymadan 2 TL’lik şarj maliyeti ile gidecek. Daha fazlasına ihtiyaç olursa arabada küçük jeneratör var, burada da bin km’yi 20 litrelik benzinle gidip geleceksiniz.
GERÇEK ZAMANLI İŞLETİM: Savunma sanayiinde F-16’larda kullandığımız ‘Real-Time Operating System’ yani gerçek zamanlı işletim sistemini otomobile aktarıyoruz. Bu, inanılmaz kontrol avantajı sağlayacak. Yakıt ekonomisinden araç güvenliğine kadar. Saniyeden kısa bir sürede yakıt sistemi kendini realize edecek. ‘Fazla mı yakmalıyım, az mı yakmalıyım’ diye soracak.
YENİ DİZAYNLARI GÖSTERECEĞİM
PİYASAYA ÇIKMAYA HAZIR: Yarın fotoğraf çekmemek kaydıyla yeni dizaynları göstereceğim. Bugün aslında piyasaya çıkmak için pek çok şeyimiz hazır. Ama öyle iddialı çıkalım ki, herkes otomobilimizi Tesla ile kıyaslasın istiyoruz. Bu konu Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu bir iddia.
UÇAK TEKNOLOJİSİ: Sensör teknolojisi bu araçta önemli yer tutacak. Diyelim ki, yolda giderken, güvenlik riski oluşturacak şekilde öndeki araca yaklaştınız. Araç onu normal sensör teknolojisinden daha kısa sürede hissedecek ve ona göre tedbir geliştirecek.