Bir Alman federal mahkeme hakimi, Volkswagen’nin, manipülasyonlu dizel motorlu araçlar satın alan sürücülere tazminat ödemek zorunda olduğuna karar verdi, bu da kendi pazarında otomobil üreticisi için emisyon skandalından çıkmaya devam ederken büyük bir darbe oldu.
Almanya’nın en yüksek hukuki ihtilaf mahkemesi Pazartesi günü, söz konusu araçları satın alanların ilke olarak tazminat alma hakkına sahip olduğuna karar verdi.
Sahiplerin satın alma fiyatının kısmen geri ödenmesi için araçlarını iade etmelerine izin verecek olan karar, daha düşük Alman mahkemeleri ile halen bekleyen yaklaşık 60.000 dava için bir şablon görevi görüyor.
Aşırı azot oksit emisyonlarını maskeleyen motor kontrol cihazları üzerindeki skandal, şimdiye kadar ABD’de uygulanan hasar ve düzenleyici para cezalarında 30 milyar avrodan (32,7 milyar $) fazla VW’ye mal oldu.
ABD’de yetkililer, dizel motorlarda yenilgi cihazları olarak adlandırılan tazminat taleplerini tetikledikten sonra etkilenen arabaları yollardan yasaklamıştı.
Bununla birlikte, Avrupalı yetkililer, VW araçlarını yoldan çıkarmaktan vazgeçti ve VW’nin kendi bölgesindeki müşterilerden tazminat taleplerinin haksız olduğunu iddia etmesine yol açtı.
Avrupalı yetkililer bunun yerine VW’yi kirlilik önleyici filtrelerin etkinleştirildiğinden emin olmak ve motor üreticisini sahtekarlık ve idari gecikmeler için cezalandırmak için motor kontrol yazılımını güncellemeye zorladı.mektup