Volkswagen

Golf: Yapıcı | Passat: Takipçi | Jetta: Taklitçi

Otomobiller üretilmeye başlandığından beri her firmanın kimliğini, teknolojisini, yüzünü, felsefesini dibine kadar vurgulayıp kullanıcılara sunduğu “Amiral Gemi” modeli kavramını hepiniz bilirsiniz. Anket yapıp otomobil markalarının ilk akla gelen modelini sıralasak, markaların zirve yapan model sonuçları o firmanın “Amiral Gemisi” diye tabir edilen otomobilini karşımıza çıkarır.

Volkswagen’de sanki son 10 yılda bu işler değişiyor gibi. Passat’ı hep “Gemi gibi araba, baba araba, makam arabası” gibi sıfatlandırmışızdır. Cüssesi Amiral Gemi olsa da kendisi ne kadar önde?

Passat 1967 yılından beri çeşitli formlarda üretilen bir aile arabasıdır. Volkswagen Golf/Volkswagen Jetta ile Volkswagen Phaeton arasında kalan bir model olarak bilmekteyiz.

Haziran 2003’te Passat B6 formunda piyasaya sunulduğunda aynı yıl piyasaya Golf MK5 de çıkmıştı. Jetta MK5 2005 yılında piyasaya sürüldüğünde Golf MK5’in sedanıydı resmen.

İşler B6 Passat, MK5 Golften sonra biraz değişti.

Golf MK6 çıktığında kimse B7 passatın bu araçtan esinleneceğini tahmin etmemiştir sanırım. Jetta MK6 da selefinin izinden birkaç küçük “Passat” çizgisiyle kendi yolundan gitmeye devam etti.

Markanın “Amiral gemi”si Passat B8 çıkınca belli oldu. Evet, sanılanın aksine amiral Golf idi. B8 hakkında “Spy Foto” kazanı kaynarken aslında iç dizaynını, ufak tefek çizgilerini zaten 2012 yılında Golf 7 ile bize gösterdiler. Direksiyon, medya birimi, orta konsol, Ergo Active koltuklar, Uled aydınlatma grubunun Passat’a uyarlanışı, ambians ekipmanlarının birebir aynı oluşu, malzeme kalitesi ve daha bir çoğu…

MQB platformunun arabanızın plakası neyse o kadar emin bi şekilde ne olduğunu zaten bilirsiniz. Golf 2012’den beri, Passat ise yeni B8 modelinden itibaren bu platformda üretilmeye başlandı.

Jetta neden taklitçi?

Donanım özelliklerine baktığımızda abisi Passat’a pek de benzer yanı olmasa da onun yaptıklarını yapmaya çalıştığını fark edersiniz. Henüz elektromekanik el frenine kavuşmuş olmasa da 🙂 “Düğmeli el freni yok yahu bunun” deyip Jetta almaktan vazgeçen insanlar tanıyorum, el freni deyip geçmeyin.
Zaten Meksika menşeili. Alman-Meksikalı melezi olur mu? Olmuş işte; garip bişey. Atası belli bu kadar yermeyelim, güzel araba; alınır binilir.

Golf R400, GTI Concept gibi otomobilleri bilgisayar çizimlerinden çıkarıp gerçek hayata soktu. Seri üretimleri olmasa da yaratılan vizyonun hayata geçirildiğini gördüğümüz model Golf idi hep. Bundan sonra da o olacak gibi. Şimdi gördünüz mü Volkswagen’in “Amiral Gemi”sini…
Artık Volkswagen’in referans noktasını Golf olarak alıp, gelecekte karşımıza çıkacak modellerin neye benzeyeceğini kestirebiliriz diye düşünüyorum.

Ha bu arada Golf’ü takip eden Passat, B8 modelinde beklenti çıtasını çok yüksek tutmuştu, araba kötü de değil zaten ama ufak tefek konularda hayal kırıklığı yaratmadı diyemeyiz. Zaten takipçi demedik mi? Aslı gibi olmaz.

Her birinin ayrı sürüş zevki olan araçlarınızla güzel yolculuklar dilerim.

New 2012014-Volkswagen-Golf09
2015-Volkswagen-Jetta-interior-view

İlgili Konular

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu