GenelÖne Çıkan

Ayna Kör Nokta Sorunsalı

Uzun bir süredir özellikle lüks otomobil üreticileri, araçların yan aynaları için kör nokta tespit sistemleri sunuyorlar. Genellikle kameralar ve sensörlerin kullanıldığı bu kompleks sistemler yan şeritte olmasına rağmen aynada görünmeyen araçları fark etmenize yardımcı oluyor.

Bir diğer çözüm piyasada satılan ve yan aynalara yapıştırılan ikinci ayna çıkartmaları. Bu çıkartmalar da komşu şeritte olduğu halde aynanızda oluşan kör nokta nedeniyle göremediğiniz araçları görünür kılıyor.

Biz burada daha farklı bir çözümden söz etmek istiyoruz. Basit bir fizik problemi olan kör nokta sorununu kendiniz de çok basit birkaç detaya dikkat ederek çözebilirsiniz. Aracınızın aynalarını doğru şekilde ayarladığınızda kör nokta sorununuz da kalmayacaktır.

 

Kör nokta tam olarak ne demek?
Sürücü koltuğuna oturduğunuzda önünüzü net bir şekilde görebilirsiniz. Dikiz ve yan aynalara baktığınızda da arka ve yan kısımların bir kısmını görebilirsiniz. Görmenin fiziğine bağlı tam olarak göremediğiniz bu alanlara kör nokta deniyor. Aslında kör noktayı yaratan en önemli faktör kendi aracınız. Eğer aracınızı yan aynalarda görebiliyorsanız, belli mesafelerde arkanızda veya yanınızda kalan araçları veya yapıları çok geç olana kadar göremeyebilirsiniz. Bu yüzden ya omuz hizanızdan görüş kontrolü yapmalı ya da aynalarınızı kör nokta olmayacak şekilde ayarlamalısınız.

Aynaları nasıl ayarlamak gerekiyor?
Çoğumuz normalde yan aynalarda aracımızın bir kısmını da görmeye alışkınız. Yan aynaların görüntüsünden aracınızın arka kısmını çıkardığınızda görüş açısını genişleterek kör noktaları da önlemiş oluyorsunuz. Üstelik bu şekilde aynalarınızı çok daha etkili kullanmaya başlayabilirsiniz.

kornokta2

Aynalarınızı bu görseldeki ilk konuma getirdiğinizde, yani aynadan kendi aracınızın görüntüsünü çıkardığınızda kör noktaları da yok etmiş oluyorsunuz. Tek sorun, aynaları bu şekilde kullanmaya alışmanın ilk başta biraz garip gelmesi. Aynaların bu yeni düzeninde aracınızın arkasını dikiz aynasından, etrafınızdakileri ise yan aynalardan izlemeniz gerekiyor.

 

İlgili Konular

Bir cevap yazın

Buna da bak
Kapalı
Başa dön tuşu