Genel

Yağın dolaştığı yerleri temizliyor

Motorların içinde yağın geçtiği her yeri temizleyen makineler, şimdi Türkiye’ye de getirilmeye başlandı.
Yağın dolaştığı yerleri temizliyor

Motorlarda genel olarak yanma odalarında biriken kurumların yakıt tüketimini artırdığı, performansı düşürdüğü bilinir. Ancak, yıllar içinde yağların geçtiği yerlerde bıraktığı, filtrelerin yakalayamadığı, aşınmadan kaynaklanan metal, kir ve tortuların da benzer etkiler yapabileceği pek bilinmez.

Motorların içinde yağın geçtiği her yeri temizleyerek, bu bölgelerde oluşmuş reçineleri temizleyen makineler, Amerika’da uzunca bir süredir kullanılmakta. Bu makineler, şimdi Türkiye’ye de getirilmeye başlandı. Makinenin Türkiye Distribütörü olan Mehmet Ali Yaşar, gerek binek gerek de ticari araç motorlarında yağın dolaştığı her yerde “yağ jeli” olarak nitelenen bir reçine oluştuğunu belirterek, bunun, yağ değişimlerinde tamamen arındırılamadığını kaydediyor.
Bu reçine kalıntısının, yeni konulan yağın kalitesini etkilediğini, motor ömrünü azalttığını söyleyen Yaşar, getirdikleri makinenin yağ bazlı bir maddenin de yardımıyla kemikleşmiş olan reçineleri temizlediğini hatırlatıyor. Yaşar, Türkiye’de yaptıkları denemelerde iyi sonuçlar aldıklarını, bu işlemin yapıldığı motorlarda emisyon oranının düştüğünü, motorun sessiz çalıştığını ve güç kayıplarının yüzde 5 dolayında geri kazanıldığını bildirdi.
Bu işlemin yılda iki kez yapılabileceğini belirten Yaşar, 15 dakika süren temizliğin binek otomobillerde 70-80 YTL, ağır ticari araçlarda da 60 dolar civarında bir fiyatla gerçekleştirildiğini söylüyor.

İlgili Konular

Bir cevap yazın

Buna da bak
Kapalı
Başa dön tuşu