Volkswagen yatırım sinyalini verdi


Yatırım sinyalini verdi

2005’ten beri yılan hikâyesine dönen Alman otomotiv devi Volkswagen’in yatırımı bugün dünden daha yakın. Hükümetin kararlılığı ve teşvik paketleri sonrasında, Volkswagen bir rapor hazırladı ve yatırım listesine Türkiye’yi resmen aldı

Dünyanın ikinci büyük üreticisi Volkswagen, bugün 8.1 milyon adet olan satışlarını 2018’de 10 milyon adete çıkarmayı hedefliyor. VW’nin bu hedefine ulaşabilmesi için yeni üretim tesislerine ihtiyacı var. VW’nin yatırım yapmayı planladığı ülkelerin başında Çin, Hindistan, Güney Amerika, ABD ve Rusya gibi gelişmekte olan ülkeler gelirken, uzun süredir VW’nin radarındaki Türkiye’de bulunuyor. Ancak, bugün farklı bir durum yaşanıyor. VW, Türkiye’ye de yatırıma dünden daha yakın görünüyor. Volkswagen Türkiye distribütörü Doğuş Otomotiv’in üst düzey yöneticilerinin Davos’tan yaptığı açıklamalar, VW’nin Türkiye’de yatırıma sıcak bakmaya başladığının sinyallerini veriyor. Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, VW’nin Tür- kiye’de yatırıma ilişkin hazırladığı raporun yakında tamamlanacağını söyledi. Acar, “Bu konuda görüşmeler yapıldı. Ciddi biçimde analiz ediyorlar. VW’nin Türkiye’de yatırım potansiyellerini araştırdığı ön rapor martta çıkacak” dedi.

TEŞVİK YATIRIM İŞTAHINI KABARTTI 

Doğuş Otomotiv CEO’su Ali Bilaloğlu’nun açıklamaları da pozitif yönde. Bilaloğlu, yatırım için Volkswagen’le birlikte bir çalışma ekibi oluşturduklarını kaydetti. Bu ekibin içinde Başbakanlık Yatırım Ajansı’nın da yer aldığını anlatan Bilaloğlu, “VW’nin yatırımını 2005’ten beri gündeme getiriyoruz. O tarihte VW’nin üretim portföyünün değerlendirme radarına Türkiye’yi dahil ettik. Ancak, şu an dünden daha farklı bir durum var. Hükümetin otomotiv yatırımı konusunda kararlılığı ve teşvik programları gündeme geldiğinde daha ciddi çalışmaya başladık” diye konuştu.

“Türkiye’nin kararlılığı etkili oldu”
Bilaloğlu, “VW’nin global bir stratejisi var. Bu raporun sonucu nereye gider bilemem. Ama ciddi bir çalışma söz konusu. Hükümetin tavrı ve kararlılığı yatırım için pozitif etki yapıyor. Aynı zamanda VW Grubu markalarının Türkiye satışları ve potansiyeli de, yatırım için olumlu faktörler” dedi.

Kapasite ilk başta 250 bin adet olmalı
Acar, yapılması muhtemel yatırımla ilgili şu detayları verdi: “Bir fabrikanın verimli çalışması için 150 bin adet ve üzeri bir rakama kadar çıkması lazım. Mesela Rusya’da kurdukları fabrikanın kapasitesi 400 bin adet civarında. Tabii ki tam kapasiteye ulaşması gerekmiyor, ama öncelikle en az 200-250 bin adetlik bir kapasitesi olması lazım bir fabrikanın. Belki birden fazla modeli üreten bir fabrika da olabilir. Öylesi daha verimli oluyor.”

Exit mobile version