Genel

Karda Sürüş Teknikleri


LASTİK HAVA BASINCININ ÖNEMİ
Hava sıcaklığının her 10 derece düşüşünde lastiklerin basıncı da 1psi azalır. Soğuk günlerde, havası inik olan lastiklerle yere tutunma performansı düşeceği için lastik havaları sık sık kontrol edilmeli ve eksik havası olanlar mutlaka tamamlanmalıdır. Lastik havaları lastikler soğuk iken ölçülmelidir.

GAZ, FREN PEDALLARININ KULLANIM ŞEKİLLERİ:
* Gaz ve fren pedalına sert ve ani basınç uygulamayın.
* Lastiklerin kızaklamasına neden olacak şekilde fren yapmayın. Ve unutmayın; kızaklayan lastiklere yön verilemez. Kızaklamada basıncı azaltıp tekrar arttırın. ABS fren donanımı varsa, yavaşlama gerektiğinde pedala tam basınç uygulayın.
* Durma noktanızla aranızdaki yolda hem buzlu hem de kuru alanlar varsa, kuru alana girdiğinizde frene mutlaka kuvvetlice basın. Böylelikle buzlu alana daha düşük bir hızla girmiş olursunuz.
* Yokuşa tırmanırken geriye kaymaya başlarsanız, ayağınızı yavaş yavaş gaz pedalından çekin ve zemine tutunma sağlanınca yine yavaş yavaş gaza basın.
* Yokuştan inerken hızınızı sabit tutmak için fren basınıcını azaltıp çoğaltın. Frene aniden basmayın. Yokuş sonunda güvenli bir şekilde durabilmek için inerken frene hafif hafif ve pompalayarak basın.

KARDA TUTUNMA, ÇEKİŞ VE FRENLEME:
Karlı yüzeylerde en iyi tutunmayı kış lastikleri sağlar. aracın orijinal ebadından daha geniş lastik kullanılmaması ve lastiklerin havasının indirilmemesi gerekir. Karlı havalarda, standart lastikler, gereğinden geniş olan veya havası indirilmiş olan lastikler ile fren mesafesi çok uzar, direksiyon hareketlerine cevap çok gecikir, patinaj çok çabuk başlar ve kayma hareketleri kaçınılmaz olur. Buna karşılık lastik havalarının 3 psi artırılması, zemindeki karlı tabakayı yarmaya yardımcı olur ve aracın çekişini arttırır.

DONMUŞ KARDA ÇEKİŞ VE FRENLEME:
* Öndeki araç ile aradaki mesafeyi normalden fazla tutmak gerekir.
* Viraj ve kavşaklara girişlerde hızı düşürmek gerekir.
* Gaz ve fren pedalını kullanırken daha hassas olmak gerekir. Pedallara kuvvetlice basmak yerine yumuşakça dokunmalısınız. Tüm konsantrasyonunuzu yola verseniz bile, aniden durmanızı gerektirecek bir pozisyonla karşılaşıp karşılaşmayacağınızı hiçbir zaman bilemezsiniz. Tehlikeli bir durum(yol üstündeki küçük bir buz tabakası) sizi hızlı ve yerinde reaksiyonlar göstermeye yöneltir. Eğer yapacak başka bir şey yoksa ve bu buz tabakası üstünde yolunuza devam etmek zorunda iseniz, aracı en iyi yol tutuşunun sağlandığı bölgede kontrol etmeli ve “panik stop” denilen frenlemelerden kaçınmalısınız.
Not: Sert yani basılmış karlı yüzeyde değil de erimeye yüz tutmuş vıcık karlı yüzeyde tutunmak çok daha zordur. Bunun başlıca nedeni yol yüzeyi ve lastikler arasına giren yumuşak karın yer değiştirmesidir. Yumuşak kar gibi direksiyon hareketleri ve fren sonucu yer değiştiren çamur, mıcır, kum ve toprak yüzeyli yol yüzeylerinde de kayma hareketleri çok daha düşük hızlarda başlar. Bu gibi yüzeylerde doğru lastiklerin kullanılması ve hızın düşürülmesi en güvenli yöntemdir.

YUMUŞAK – ERİYİK KARA DİKKAT:
Aracın sert karlı yüzeyde değil de erimeye yüz tutmuş vıcık karlı yüzeyde tutunması çok daha zordur. Bunun başlıca nedeni yol yüzeyi ve lastikler arasına giren yumuşak karın direksiyon hareketleri ve frenleme sonucunda yer değiştirmesidir. Bu durumda kayma hareketleri çok daha düşük hızlarda başlar. Bu gibi yüzeylerde kış lastiklerinin kullanılması ve hızın düşürülmesi en güvenli yöntemdir.

ARACIN FRENDE VEYA VİRAJDA KAYMASI DURUMUNDA YAPILACAKLAR:
Kayarken savrulmayı engellemek için, direksiyonunuzu aracınızın arka kısmının kaydığı yönde çevirmeniz gerekir. Yani sağa kayarsa sağa, sola kayarsa sola çevirin.

ISLAK ZEMİNDE KAYMA:
* Islak zeminlerde sık sık karşılaşılan “aquaplaning” durumunda, lastiklerin yolla teması kesilir ve otomobil su yüzeyinde kaymaya başlar.
* Islak zeminde oluşan su birikintisi görüldüğünde yapılması gereken şey; öncelikle ayağın gazdan çekilmesi olacaktır. Daha sonra, yumuşak frenle aracın hızı arttırılarak, ağırlığın zemine aktarılması sağlanır.
* Suya girildiğinde ise, debriyaja bakılmasında yarar vardır. Bu sayede frenin ani kilitleme etkisinden kurtularak, tehlikeyi savuşturursunuz.
* ani yavaşlamalarda arkadan gelen araçlar, mutlaka dörtlü flaşörler yakılarak uyarılmalı
* Diğer alınacak tedbirler ise ıslak zeminler için tasarlanmış lastikleri kullanmak ve lastiklerinizin diş derinliklerini sık sık kontrol ettirmektir. Bu zeminlerde yol tutuşu iyi durumdaki yani en az 2 mm diş derinliğine sahip ve doğru havalar ile şişirilmiş olan lastikler kullanılmalıdır.

***Aracinizin radyatöründeki antifriz ve su karisiminin ideal ölçüsü her birinin esit ölçüde olmasidir. Bu karisimdaki ölçünün degismesi, sicak ve soguk kosullarda aracin performansini olumsuz yönde etkileyecektir. Örnek vermek gerekirse, aracin radyatörüne saf su koymaniz durumunda su sifir derecede donacaktir. Oysa ki, bu suyun içine ayni ölçüde antifriz katarsaniz, yeni karisim eksi 37 dereceye kadar donmayacaktir.
Kis mevsiminde ise dis derinliklerinin en az 3mm olmasina dikkat edilmesi gerekir.

KARDA PARK ETME, PARK YERİNDEN ÇIKMA
Aracınız kar yağarken uzun süre park durumunda kalacaksa, park alanına geri geri girerek park ediniz. Park yerinden çıkarken ileriye yapacağınız manevra, geri geri yapacağınız manevradan daha kolay olacaktır.

İlgili Konular

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu