Otomobilinizi uzun yıllar sorunsuzca kullanmanın sırları

Binlerce lira verip hayalinizdeki otomobile sahip oluyorsunuz. O artık ailenizden biri! Otomobilinizin motorundan uzun süre verim almak için bu yazıyı mutlaka okuyun!

Otomobilinizi uzun yıllar sorunsuzca kullanmanın sırları

Yeni otomobilinize karşı sabırlı olun!

Otomobilinizi sıfır aldıysanız, motorunuzu ilk 1000-1500 kilometrede fazla zorlamayın. 90 kilometrenin veya otomobilinizin üretici firmasının belirttiği limitin üstüne çıkmamaya özen gösterin.

Aktarma organlarına çok yük bindirmeyin. Otomobilinizin arkasına ya da üstüne ağır malzemeden yapılmış materyalleri takmamaya özen gösterin.

Yeni aldığınız otomobili belli periyotlarla çalıştırın. Bu otomobilinizin geleceği için iyi bir tavsiye olmakla birlikte frenler için de çok önemli.

Yola çıktığınız ilk birkaç saatte 3000 devirin üzerine çıkmayın ve hızlı kalkışlar yapmayın.

Günlük bakım yapın

Araç bakımı sadece cicim aylarında yani ilk birkaç ayda yapılmaz. Eğer otomobilinizin bakımlarını ve temizliğini her gün yaparsanız otomobiliniz de daha uzun süre sorunsuz yol alır.

Kalkışlarda otomobilinizin motorunu fazla zorlamayın. Bu şekilde otomobilinizden birkaç yıl geç ayrılabilirsiniz. Bu uyarımıza özellikle soğuk havalarda daha çok dikkat gösterin.

İlk kalkışları yavaş şekilde yapmaya dikkat gösterin. Motor ve aktarma organları ilk 10 ila 20 dakikada en büyük deformasyonları görür.

Motorun ısınması için durarak beklemek çok akıllıca olmaz. Motorunuz siz yol alırken daha sağlıklı şekilde ısınır.

Otomatik vitesli otomobilinizin motoruna fazla yüklenmeyin. Kırmızı ışıklarda vitesi N’ye(neutral) alın. Aksi halde otomobiliniz dururken bile ileri gitmeye çalışarak motora yük bindirir.

Hızlı kalkışlardan ve yüksek süratlerden kaçının. Özellikle hava aşırı soğuk ya da sıcak olduğunda… Eğer buna dikkat etmezseniz motorunuz daha sık arıza çıkarır.

Yumuşak sürüşle lastiklerinizin ömrünü uzatabilirsiniz. Hız işaretçilerine uyun; hızlı kalkış, duruş ve dönüşler yapmayın. Çukur ve yoldaki yabancı maddelerin üzerinden geçmeyin. Yoldaki yükseltilerin üzerinden hızlı geçmeyin ve park ederken lastiklerinizi kaldırıma sürtmemeye dikkat edin.

Otomobilinizle gideceğiniz kısa yolculukları birleştirmeye çalışın. Trafiğin yoğun olmadığı saatlerde yolculuklarınızı birleştirirseniz motorunuz daha uzun süre sorunsuz çalışır.

Exit mobile version