Öne ÇıkanTeknolojiVolkswagen

Golf R Touch CES 2015

Tamamen dokunmatik ekrandan oluşan orta konsollar yabancı olduğumuz bir şey değil. Ancak Volkswagen’in Golf R Touch’ı, bu alanda hâlâ farklılık ve yenilikler için yer olduğunu gösterir nitelikte.

Golf R Touch bir konsept otomobil; ancak orta konsolu, aslında bilinen ve hâlihazırda kullanılan teknolojileri harmanlıyor. Burada iki adet dokunmatik ekran var. Alttaki ekran, aynı zamanda dokunma duyusuna da hitap ediyor. Ekran üzerinde gösterilen tuşlar ve bu tuşları ayıran çizgiler, ekrana bakmadan yalnızca dokunarakhissedilebiliyor. Gerçek bir tuşa basarmış gibi hafiften bastırarak, söz konusu tuşu kullanabiliyoruz. Bu “hissetme” durumu, seyir hâlindeki sürücünün dikkatinin minimum düzeyde dağılması için tasarlanmış bir arabirim. Bu ekran üzerindeki tuşların, duruma göre değiştiğini de belirtmek gerek.

Ekranlar arasında bulunan çoklu dokunmatik destekli bir şeritle de, çeşitli ayarlar yapabiliyoruz. Bu şerit, hangi ayarların aktif olduğuna ve kaç parmak kullanıldığına göre değişik tepkiler veriyor. Örneğin ses ayarı aktifken, tek parmakla müzik sesini; çift parmakla navigasyon sesini ayarlamak mümkün. Araçta bulunan ışıklı şeritlerin rengini değiştirmek de mümkün.

vw-golf-r-touch-2

Üst kısımda bulunan ekran da, 12,8″lik devasa bir dokunmatik ekran. 2560 x 1700 piksel gibi hiç de azımsanamayacak bir çözünürlük sunan bu ekranda da navigasyondan telefon görüşmelerine, müzikten araç ayarlarına kadar pek çok şey yapabiliyoruz. Bu ekranın, alttaki ekran ve dokunmatik şeritle koordineli bir şekilde çalıştığını da ekleyelim.

vw-golf-r-touch

Volkswagen, günümüzün yaygın teknolojileriyle son derece fütüristik bir orta konsol geliştirmiş. Bu ve buna benzer orta konsolları ne zaman trafikte göreceğimiz ise şimdilik belli değil. Ancak geçtiğimiz günlerde yine CES 2015′te gösterilen Mercedes-Benz F015 ‘Luxury in Motion’ kadar uçuk bir konsept olmadığından, bize göre, gerekli güvenlik testleri yapıldıktan sonra kısa bir süre içerisinde bu konsolla karşılaşmak mümkün.

vw-golf-r

İlgili Konular

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu