HaberlerVolkswagen

Audi Otomobillerin Sesini Besteliyor

Audi’nin akustik laboratuarında mühendisler ve müzik uzmanları, yayaların güvenliğini sağlamak için her e-tron modele özgü motor sesi geliştiriyor.

Araç üreticilerinin elektrikli otomobilleri üretirken karşılaştığı en büyük problem, sessiz motorların yayalar için oluşturduğu tehlikeler.

Dizel ya da benzinli motorların sesleri bile bazen gürültü kirliliği nedeniyle duyulamazken, elektrikli modeller tasarrufun yanında sessizlikleriyle aslında tehlike anlamına da geliyor.

Audi ise e-tron teknolojisi adını verdiği elektrikli araçları hakkında düşünmüş, taşınmış ve elektrikli motorlara takılacak hoparlörler yardımıyla var olmayan mekanik sesler yerine kendi ‘besteledikleri’ sesleri yerleştirmeyi uygun görmüş.

Audi’nin bilim adamları ve müzik uzmanlarının birlikte yürüttüğü çalışma sayesinde, her e-tron modeli araç için ayrı bir yapay motor sesi geliştiriliyor.

Hatırlarsanız üç gün önce sizlere Audi’nin bu çalışmaları başlattığını haber olarak iletmiştik. Şimdi de bu işlemlerin nasıl yapıldığını gösteren bir videofirma tarafından yayımlandı.

Uzay mekiği sesi gibi

Uzmanlar, bilim kurgu filmlerindeki uzay mekiği seslerini andırangeleceğin motor sesini elde etmek için bilgisayar programlarındanyararlanıyor.

E-tron’larda yer alan kontrol ünitesi, dışarıya verilecek sesi, aracın hızını, devir gücünü, yük miktarını ve daha onlarca veriyi hesaplayarakoluşturuyor.

Ses, dışarıya mili saniyeler içinde aracın şasisine yerleştirilen hoparlörler yardımıyla veriliyor. Hoparlörler normal durumda 8 ila 10 Watt gücündebir ses çıkışı sağlıyor.

Bu rakam uç durumlarda 40 Watt’a kadar çıkabiliyor. Audi her e-tronmodeli için, onun imzası olacak ve karakterini yansıtacak motor sesi geliştiriyor.

İşte Audi’nin mühendisleri ve müzik uzmanlarının yarattığı otomobil sesleri. İyi seyirler.

İlgili Konular

Bir cevap yazın

Buna da bak
Kapalı
Başa dön tuşu