Teknoloji

iOS 5 iPuçları – 2

iOS 5 Güncelleme Sonrası Performans Sorunları

Bazı kullanıcılar, iOS 5 sonrası cihazlarının yavaşladığını, daha fazla pil tükettiğini veya temel sistem uygulamalarının düzgün çalışmadığını söylüyorlar. Aslında bu sıkıntılar, geçtiğimiz yıllardaki benzer büyük iOS sürüm geçişlerinde de olmuştu. Özellikle geçen seneki iOS 4 geçişi sonrası.

Bu tip sorunlar yaşayanlara önerim cihazlarını tekrar iTunes ile Restore (Geri Yükleme) etmeleri. Fakat Restore sonrası yedekten geri yükleme yapınca soruna neden olan konfigürasyonlar geri geldiği için, temiz bir Restore (Setup as a new iPhone) yapmak bazen çok daha iyi oluyor. Bu yüzden eğer iOS 5 ile ciddi sorunlar yaşıyorsanız, geçen sene paylaştığımız iOS 4 Güncellemesi ve Performans Sorunları başlıklı yazımızda paylaştığımız gibi cihazınıza temiz bir kurulum yapabilirsiniz. Biraz zahmetli ve bir miktar veri kaybına sebep olan bir işlem ve ama genelde kesin çözüm oluyor. Bu yüzden yedekten dönüş yapılan Restore işe yaramaz ise, temiz bir kurulumu deneyin derim.

iMessage Nasıl Çalışır ve Aktivasyon Sorunları

Bu da iOS 5 sonrası kullanıcılardan en çok gelen soruların başında iMessage’ın kullanımı ve aktivasyon sorunları geliyor. Bu yüzden iMessage ile ilgili birkaç ipucu paylaşayım istedim.

Öncelikle iMessage için ayrıca bir uygulama yok. Apple, iMessage’ı mevcut “Mesajlar” uygulamanın bir parçası yaparak kullanımını çok basitleştirmiş. Eğer rehberimizde mesaj yolladığımız kişi de cihazında iOS 5 kullanıyorsa ve mesaj yolladığımız numarası veya email adresi iMessage için aktive edilmiş ise, o zaman mesajlarımız SMS olarak değil internet bağlantımız üzerinde  yollanıyor. Bu sayede operatörümüze SMS için para ödememiş oluyoruz. Sadece eğer varsa internet paketimizden gidecek şekilde çok çok az miktarda daka tüketmiş oluyoruz.

ÖNEMLİ NOT : Eğer mesaj atacağınız kişi iMessage kullanıcısı olmasına rağmen çeşitli nedenlerden (alıcının internetinin kapalı olması gibi) eğer mesaj ulaştırılamaz ise bu sefer mesaj SMS olarak gönderiliyor. Ben henüz karşılaşmadım ama denk gelen arkadaşlarım olmuş. Bu nedenle Ayarlar’dan “SMS Olarak Gönder” seçeneğini kapatmayı düşünebilirsiniz.

Bu noktada kullanıcıların yanıldıkları bir nokta da rehberimizdeki iMessage kullanıcılarının yanında balon işaretinin çıkması. Bir çok kullanıcı bu işaretin Kişiler (Contacts) uygulamasında görmeyi bekliyor. Halbuki bu balon şekli sadece Mesajlar uygulamasında alıcı seçerken isimlerin yanında çıkıyor.

O da eğer alıcının rehberimizde kayıtlı olduğu numara iMessage için kullanılıyorsa. Yani bir arkadaşınız numarasını değil de email adresini iMessage’a alıcı olarak kaydetmişse, siz de ona numarası üzerinden mesaj gönderecekseniz iMessage üzerinden gönderemezsiniz. Bu yüzden iOS 5 kullanıcılarının hem telefon numaralarını hem en çok kullandıkları email adreslerini iMessage alıcısı olarak kaydetmelerinde fayda var.

Fakat bir çok kullanıcı da telefon numarasının veya email adresinin aktivasyonunda sorun yaşıyor. Aşağıda bu muhtemel sorunları ve çözümleri paylaştım:

Telefon Numarası ile Yaşanan Aktivasyon Sorunları

Eğer iPhone kullanıyorsanız ve telefon numaranızla iMessage aktivasyonu yapmak istediğinizde bir türlü aktivasyon gerçekleşmiyorsa:

Hattınızda yeterli kontör yoksa veya hattınız yurt dışı aramalara kapalıysa, aktivasyon için gerekli bir kerelik atılan SMS mesajı gönderilemiyordur. Çünkü benzer durum daha evvel FaceTime aktivasyonlarında da yaşanmıştı. (Aktivasyon için İngiltere’deki bir numaraya SMS gönderiliyordu ve bu sayede numaranın size ait olduğundan emin oluyorlardı.)

Eğer hattınızla ilgili bir sorun olduğunu düşünmüyorsanız ya da yukarıdaki sorunları giderdiyseniz, cihazınızı bir yeniden başlatın ve Ayarlar -> Mesajlar menüsünden iMessage seçeneğini bir kapatıp açın.

Email Adresi ile Yaşanan Aktivasyon Sorunları

* iMessage alıcısı olarak email adresini kullananların sık karşılaştıkları bir mesaj da aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi “E-posta kullanımda olduğu için doğrulanamıyor” mesajı. Yaptığım testlerde gördüm ki, eğer Apple Kimliği olarak kullanılan bir email adresini eklemeye kalktığımızda bu hata mesajını alıyoruz.

Dolayısıyla eğer ekleyeceğimiz email adresi bir Apple ID’ye bağlıysa ekleyemiyoruz. Muhtemelen bu sorun Apple Kimliği ile bir aktivasyon imkanı zaten olduğu için buna izin vermiyor. Çünkün Apple Kimliği olarak kullanılmayan email adreslerini sorunsuzca ekleyebildim.

 

* Bazı kullanıcılar da Email eklemesi yapabilseler dahi aktivasyonları gerçekleşmiyor. Bunun sebebi de girdikleri email adreslerine gelen aktivasyon linkine tıklamamaları. Bazı kullanıcılarda bu Apple’dan gelen bu onay/aktivasyon mesajları Spam/Junk klasörlerine düşebildiğinden, bu mesajlar gözden kaçabiliyor.

Kaynak : http://support.apple.com/kb/TS2755

iTunes üzerinden Kablosuz Senkronizasyon

iOS 5′in en önemli özelliklerinden bir tanesi de USB kablosuna gerek kalmadan iTunes ile cihazımızı eşzamanlamaya (senkronizasyona) imkan vermesi. Bunu yapabilmek için ise önce bir kere cihazımızda aşağıdaki işlemleri yapmamız gerekiyor:

Öncelikle cihazımızı bir kere USB kablosu ile iTunes’a bağlıyoruz. Daha sonra da “Özet” sekmesindeki ekranın en altında yer alan “Seçenekler” bölümüne ulaşıyoruz. Ardında da aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi “Bu cihaz ile Wi-Fi üzerinden eş zamanla” işaretine tıklıyoruz.

Sonra cihazımızı bir kere kablo ile eşzamanladıktan sonra, artık USB kablosunu kullanmadan aynı kablosuz ağda (Wi-Fi) olmak şartıyla kablosuz bir şekilde eşzamanlayabiliyoruz. Bunun içinde iki yöntem bulunuyor:

Not: Bilgisayarınızdaki Antivirus veya Firewall programları, cihazınızın bilgisayarınızdaki iTunes’u kablosuz olarak görmesine engel olabilir.

1) Manuel : Ayarlar -> Genel -> iTunes Wi-Fi Eşzamanlama menüsündeki “Şimdi Eşzamanla” seçeneğine, cihazımız şarjda olmasa bile tıkladığımızda, bilgisayarımızdaki iTunes aktif ise eş zamanlama başlıyor.

 

2) Otomatik : Diğer bir yöntem ise hiç manuel tetiklemeye gerek kalmadan cihazımızı şarj taktığımız anda senkronizasyonun başlaması. Bu aslında daha evvel kullandığımız cihazımızı USB kablosu ile iTunes’a bağladığımızdan senkronizasyonun otomatik olarak başlaması ile aynı mantıkta.

Fakat ben dahil çoğu kullanıcının bu şekilde senkronizasyonun başlamasını tercih etmeyecektir. Bu nedenle eğer siz de benim gibi otomatik senkronizasyonu devre dışı bırakmak isterseniz, “Düzenle -> Tercihler” (Edit -> Preferences) menüsünden aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi Otomatik Senkronizasyonu iptal edebilirsiniz.

İlgili Konular

Buna da bak
Kapalı
Başa dön tuşu