Teknoloji

iPhone IOS5 ipuçları

 

iOS 5 ile Kişisel Erişim Noktasının Kaybolması

Bazı kullanıcılarda iOS 5 sonrası Kişisel Erişim Noktası kayboluyormuş. Eğer siz de böyle bir sorun yaşadıysanız “Ağ Ayarlarını Sıfırla“mayı deneyin.

 

Ayarlar -> Genel -> Sıfırla menüsünündeki “Ağ Ayarlarını Sıfırla” seçeneğin daha evvel girdiğiniz ve otomatik hatırladığı Wi-Fi (kablosuz ağ) şifrelerini de sıfırlayacak fakat Kişisel Erişim Noktası’nı geri getirecektir.

Fotoğraf  Yayınındaki Resimleri Silmek

iOS 5 ile ilgili çok sorulan diğer konulardan bir tanesi de Fotoğraf Yayını ile ilgili. Bildiğiniz gibi iOS 5 yüklü cihazlarda iCloud’u ve iCloud’un bir parçası olan Fotoğraf Yayınını (Photo Stream) aktive ettiğimizde, bir cihazımızda yayınladığımız fotoğraf, otomatik olarak aynı iCloud hesabının bağlı olduğu tüm cihzlarda otomatik olarak yayınlanıyor. Hem de iCloud hesabımızdaki limitli yerimizi etkilemeden.

Fakat çoğu kullanıcı, bazı fotoğrafların Fotoğraf Yayınında yer almasını istemiyor, dolayısıyla bazı resimleri tek tek silmek istiyor. Fakat maalesef Fotoğraf Yayınında tek tek resim silme gibi bir imkan yer almıyor.

 

Dolayısıyla eğer Fotoğraf Yayınında fotoğraf olmasını istemiyorsanız ya tamamen bu özelliği tamamen kapatacaksınız. Ya da www.icloud.com adresinden giriş yapıp tek tek olmasa da bir seferde mevcut tüm fotoğrafları sileceksiniz. Merak etmeyin aşağıdak yöntem sadece Fotğraf Yayınındaki resimleri siler, cihazınızdaki Film Rulosundaki resimleri silmez.

Fotoğraf Yayınındaki tüm resimleri silmek için önce iCloud.com adresinden cihazınızda kullandığınız iCloud hesabıyla giriş yapın. Ardından sağ üst köşede çıkan isminizin üstüne tıklayın.

Ardından da açılan menüdeki “Advanced” seçeneğine tıklayın. En son olarak da “Advanced” menüsünde karşımıza çıkan “Reset Photo Stream” seçeneğine tıklayın. Bu seçenek sadece Fotoğraf Yayınındaki resimlerimizi silecek, cihazımızdaki Film Rulosunda yer alan resimleri silmeyecektir. Zaten Film rulosundakileri biz tek tek silebiliyoruz.

Fakat iCloud.com’dan silmek cihazımızdakileri de hemen silmiyor. Cihazımızdakileri silmek için de yukarıdaki işlemi yaptıktan sonra bir kere de Ayarlar -> iCloud -> Fotoğraf Yayını menüsünden aşağıdaki gibi “Fotoğraf Yayını“nı bir kere kapatıp açmamız gerekiyor. Bu sayede cihazımızdakiler de tamamen sıfırlanıyor.

Eğer bilgisayarınıza, iCloud’un bu adresteki programını kurduysanız, PC’nizdeki resimleri de yukarıdaki işlemden sonra manuel olarak silmeniz gerekiyor. Bilgisayarınızdaki Fotoğraf Yayını resimleri de, standart olarak “C:\Users\Apple\Pictures\Photo Stream\My Photo Stream” adresinden bulunuyor.

Ekran Kilitli iken Fotoğraf Çekme

iOS 5′in kolaylıklarından bir tanesi de ekran kilitli iken kolayca fotoğraf çekme moduna geçebilmek.

Cihazımızın ekranı kilitli iken Home (Ana Menü) tuşuna hızlıca çif tıkladığımızda Kamera ikonu ekranda beliriyor ve bu sayede kolayca fotoğraf çekme ekranına geçiş yapabiliyoruz.

Anımsatıcılar Uygulamasında Lokasyon Bilgisi Ekleme

iOS 5′e geçen bazı kullanıcılar Anımsatıcı (Reminders) uygulamasında lokasyon bilgisi ekleyemediklerini belirtiyorlar. Anımsatıcı uygulamasının lokasyon özelliği iCloud’a entegre olduğu için cihazında iCloud’u entegre etmeyen ve Anımsatıcı özelliğini aşağıdaki gibi aktive etmeyenler bu uygulamanın lokasyon bazlı hatırlatma özelliğinden yararlanamıyor.

Not: iPhone 3GS’lerde de lokasyon özelliği çalışmıyor.

Fakat bu ayarı yapmış kullanıcılar da haritadan bir lokasyon bilgisi seçemediklerini, bunun yerine bir lokasyon seçmek istediklerinde aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi Adres Defterinin (Kişiler) geldiğini belirtiyorlar.

 

Maalesef Anımsatıcı uygulamasının lokasyon özelliği bu şekilde çalışıyor. Yani sadece adres bilgisi atanmış bir kişiyi lokasyon olarak seçebiliyoruz. Örneğin evinizi veya işyerinizi lokasyon olarak kullanmak istiyorsanız önce adres defterinizde bu kayıtlara bir adres ataması yapmanız lazım.

Aslında bu da gayet kolay bir işlem. Aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi Harita (Maps) uygulamasını kullanarak bir iğne yardımı ile adresi Kişiler’e atamak gayet kolay.

 

Kaynak : http://support.apple.com/kb/HT4861?viewlocale=en_US

iPad’de Çoklu Görev Hareketleri (Multitasking Gestures)

Yine iOS 5 ile Test Sürüşü – III başlıklı yazımızda iOS 5 test sürümünde gördüğümüz Çoklu Görev Hareketlerini paylaşmıştık. Herkes bu özelliğin tüm iPad’lerde çalışacağını düşünüyordu. Fakat iOS 5′in resmi sürümü yayınlanınca iPad kullanıcıları bu özellikten mahrum olduklarını gördüler. Çünkü bu özellik sadece iPad 2′de yer alıyor :(

Dolayısıyla eğer cihazınıza iOS 5 yüklemiş bir iPad 2 kullanıcısıysanız, Ayarlar menüsünden Çoklu Görev Hareketlerini aktif hale getirebilirsiniz. Tabii bu özelliğin iPhone’larda da olmadığını belirtelim.

iPad’de F-Klavye

Yazılarımızı yakından takip edenler, geçtiğimiz haziran ayında yayınladığımız iOS 5 ile Test Sürüşü – II başlıklı yazımızı hatırlayacaklardır. O yazımızda Apple’ın iOS 5 test sürümlerine F-Klavye ve Q-Klavye seçeneğini eklediğini belirtmiş ve sevinmiştik.

Fakat Apple, henüz hazır olmadığını düşünmüş olacak ki, Türkçe F ve Q Klavye seçeneklerini iOS 5′in resmi sürümünden çıkarmış. O yazıda da belirttiğimiz gibi Q-Klavye’nin dizilimi zaten sorunluydu. Sanırım henüz buna bir çare bulunamadı.

İngilizce Sözlük

iOS 5′ün diğer bir güzel özelliği de daha evvel sadece iBooks uygulamasında yer alan ingilizce sözlük. Tüm sistemde aktif olan bu sözlük özelliği özellikle Safari’de yabancı web sayfalarında gezerken çok faydalı oluyor.

Not: Cihazında bu özelliği aktif hale getiremeyenler takipçilerimizden Hayrettin Bey’in paylaştığı şu yöntemi deneyebilirler: “Önce Ayarlar-Genel-Uluslararası-Dil deki ayari İngilizce olarak seçin, daha sonra safaride seçilen kelimenin üzerinde sözlük seçeneğinin çıktığını göreceksiniz. Daha sonra aynı arayı Türkçe olarak değiştirdiğinizde de safaride seçilen kelime için sözlük seçeneği geldigini görecekseniz.

 

Sözlük özelliğini kullanabilmek için önce sanki kopyalama yaparmış gibi kelimeyi seçmek ardından da açılan menüden “Tanımla” seçeneğine tıklamak gerekiyor.

 

Kaynak:http://www.iphoneturkey.biz/2011/10/ios-5-ipuclari-i.html

İlgili Konular

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu